Karhusaaren kaupunkimaatila kukoistukseen yritysten vastuullisuustyöllä?

Tänään, 6.12.2021 on HS Espoossa juttu kotiseutuvieraudesta. Siitä, että yhteisöllisyys puuttuu, samoin kokemus omista juurista; on vain kasa taajamia. Oman ”kylän” etujen ajamisen sijaan tarvitaan koko Espoota kattavaa yhteisöllisyyttä, jotta Espoo olisi enemmän kuin kasa taajamia – kokonainen kaupunki.

Sinebrychoffin suku liittyy vahvasti Espoon historiaan ja espoolaisten juuriin. Suvun jäsenet tunnetaan edelleen sekä hyväntekijöinä – Hagalundin hyvinä ihmisinä – että kulttuurin tukijoina. Silti heidän rakentamansa Karhusaaren ainutlaatuinen maatila rapistuu vaalimisen sijaan. Kulttuuriperinnön säilyttäminen jälkipolville on meidän kaikkien espoolaisten vastuulla eikä sitä voi ulkoistaa valtuutetuille tai kaupungin virkamiehille.

Sinebrychoffin kaupunkimaatilan rakennukset nykypäivänä. Kuva: Pro Karhusaari ry
Karhusaaren puretut sauna ja uimahuone
Oikealla jo puretut sauna ja uimahuone. Kuva: Åbo Akademin kuva-arkisto/Donnerin säätiö/KAMU

”1800-luvun lopulla rakennetun kulttuurimiljöön kunnostaminen tarvitsee kipeästi myös yrityksiä, joissa tunnistetaan kestävän kehityksen liiketoimintamahdollisuudet myös yhteiskuntavastuun puolella. Yksi mahdollisuus on kompensointi, jossa kumotaan aiheutettujen päästöjen vaikutukset rahoittamalla päästöjen vähentämiseen tähtääviä toimia toisaalla”, toteaa Pro Karhusaaren aktiivi Johanna Käyhkö.

Käyhkö osallistui 30.11. Uudenmaan liiton Euroopan yrittäjyysalueen EER 2022 Yrittäjyys ja kestävä elpyminen – teemavuoden avajaisiin. Pro Karhusaari ry pyrkii siihen, että se yhteistyössä kaupungin kanssa toteuttaa hankkeen mukaista vihreää siirtymää tekemällä Karhusaaresta pilotin, jonka avulla Espoon historialliset rakennukset saavan uuden elämän kestävän kehityksen edistäjänä.

Karhusaari Sinebrychoffin 100-vuotias navetta
Aikanaan edistyksellisen Sinebrychoffin kartanon navetta nykytilassaan. Kuva: Pro Karhusaari ry
Karhusaaren suojeltu riihi
Rakennuskokonaisuuteen kuuluva Museoviraston suojelema riihi nykykunnossaan. Kuva: Pro Karhusaari ry

Karhusaaren talousrakennukset ovat vielä pelastettavissa, mutta eivät enää vuosia! Niiden tuhouduttua tuhoutuu myös ainutlaatuinen kokonaisuus, jonka vuoksi Karhusaaren kaupunkimaatila on erityinen aarre. Kaupunki ei yksin pysty rakennuksia pelastamaan. Katse kohdistuukin Karhusaaren naapurissa, Karhusaaren kartanon entisillä mailla sijaitseviin Keilaniemen yrityksiin. Lähtisivätkö ne mukaan pelastamaan yhteistä, rapistuvaa kulttuuriperintöä espoolaisten, yritysten itsensä ja heidän asiakkaidensa iloksi ja elämykseksi?

Toivotan Pro Karhusaari ry:n puolesta hyvää itsenäisyyspäivää, Ulla Kuusimäki, puheenjohtaja

”Näyttää siltä, että alamme nyt olla lähempänä tilannetta, joka on yritysvastuutyön perimmäinen tavoite: vastuullisuus on yrityksissä kaiken päätöksenteon ytimessä, ja sen hyödyt alkavat näkyä myös tuloksessa.” sanoo FIBSin johtaja Helena Kekki.” Lue lisää aiheesta: FIBS: Jyrkkä muutos suomalaisyritysten vastuullisuustyössä

Uudenmaan liitto: Uusimaa näyttää esimerkkiä Euroopan yrittäjyysalueena 2022. Lie lisää: Teemavuoden avaustilaisuus 30.11.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *