Karhusaaren huvila

KUNTALAISALOITE

Kuntalaiset voivat tehdä kunnalle aloitteen sen toimintaa koskevista asioista. Kun kuntalaisaloitteessa on osallistujia vähintään2 % kunnan asukkaista, kunnan on otettava aloite käsiteltäväksi kuuden kuukauden kuluessa sen lähettämisestä kuntaan.

Kuntalaisaloitteen sähköistä palvelua ylläpitää oikeusministeriö. Palvelun käyttö on turvallista, maksutonta ja se on saatavilla netissä suomeksi ja ruotsiksi. Aloitteeseen voi osallistua kaikki espoolaiset – myös alle 18-vuotiaat.

Pro Karhusaari -kuntalaisaloite

Aloitteen julkaisi Karhusaaren taidekeskuksen taiteilijat 22.1.2019 vastaperustetun Pro Karhusaari ry:n puolesta.  Tämän jälkeen kuntalaisaloitetta on hallinnoinut Karhusaaren kulttuurihistoriallisia arvoja ja suojelukaavan ylläpitämistä kannattava yhdistys Pro Karhusaari ry.

Osallistu netissä oheisen linkin kautta

Kuntalaisaloite tehtiin kahdesta tärkeästä syystä:

  • vastustamaan kaavan avaamista massiiviselle uudisrakennukselle
  • edistämään alueen rakennusten kunnostamista ja monipuolista käyttöä 

Taiteilijoiden aloitteessa mainitsema suojelukaava ei ole vaarassa. Sen sijaan virkistyskaavan avaaminen uudisrakentamiselle on edelleenkin mahdollista. Välitön uhka on talousrakennusten rapistuminen purkukuntoon. 

Jos haluat säilyttää ainutlaatuisen miljöön jälkipolvien ihasteltavaksi, osallistu aloitteeseen. Alla olevaa nappia klikkaamalla se hoituu turvallisesti sähköpostivarmennusta tai verkkopankkitunnusta käyttäen.

Osallistu kuntalaisaloitteeseen!

Pro Karhusaari -kuntalaisaloitteen sisältö

Espoon viimeisimpiin rakentamattomiin ranta-alueisiin kuuluva Karhusaari on tärkeä ulkoilu- ja virkistyspaikka. Se on myös pääkaupunkiseudun ainoa ehjänä säilynyt kaupunkimaatilakokonaisuus. Ainutlaatuisen alueen rakennukset ja maa-alueet muinaishautoineen suojeltiin kaavalla 1990-luvulla, jotta sen kulttuurihistorialliset ja luontoarvot säilyisivät jälkipolville. 

Tämä suojelukaava on Karhusaaren olemassaolon tae. Jos voimassa oleva suojelukaava puretaan, on Karhusaari mahdollista pilkkoa osiin, vuokrata tai myydä aluetta voimakkaasti muokkaaville rakentajille. Se mahdollistaisi yksityisille tai kaupallisille toimijoille suuretkin rakennushankkeet ilman rajoituksia. Suojelukaavan purkamisen jälkeen myös Karhusaaren rakennukset menettäisivät historiallisen arvonsa, kun ne nykyaikaistetaan palvelemaan vaativan toimijan tarpeita. Kuinka monta luonnonkaunista ja historiantäyteistä aluetta meillä on vielä varaa menettää?

Espoon kaupunki pyrkii lisäämään Karhusaaren alueen toiminnallisuutta. Kuntalaisaloitteella halutaan edistää Karhusaaren alueen ulkoilmatoimintaa ja rakennusten monipuolista käyttöä nimenomaan siten, että suojelukaavaa noudatetaan, alueen kulttuurihistoriallista identiteettiä kunnioitetaan ja olemassa olevien rakennusten rakenteelliset rajoitteet huomioidaan. Alueen miljöö vanhoine rakennuksineen ja puutarhoineen kaipaavat kiireisesti kunnostamista, mutta alueen linjauksien on oltava ensisijaisesti kulttuuripoliittisia eikä elinkeinopoliittisia päätöksiä. Suojelukaavan on oltava suunnitelmien lähtökohta ja perusta. 

Espoon Karhusaari on säilytettävä ainutlaatuisena ja arvokkaana luonto- ja kulttuurihistoriallisena kohteena suojelukaavan mukaisesti.

Read Pro Karhusaari initiative in English here.

Karhusaaren kehittäminen

Yhdistyksen tavoitteena on myös, että alue kokonaisuutena säilyy Espoon kaupungin omistuksessa ja hallinnassa – kuntalaisten käytössä. Yhdistys edistää olemassa olevien rakennusten kunnostamista vanhaa kunnioittaen, rakenteelliset rajoitukset huomioiden ja olemassa oleva kaava säilyttäen. Mikäli sinulla on ehdotuksia Karhusaaren palvelujen, toiminnan ja saaren rakennusten kunnostamiseksi, ota yhteyttä sähköpostitse ja kerro ideastasi meille. Ideat koostetaan kokonaisvaltaiseksi ehdotukseksi kaupungille.

PRO KARHUSAARI -KUNTALAISALOITE

Yhdistys ylläpitää Pro Karhusaari -kuntalaisaloitetta. Aloitteeseen voi osallistua sähköisesti osoitteessa: https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/6610

Yhdistys ylläpitää Pro Karhusaari -kuntalaisaloitetta. Aloitteeseen voi osallistua tästä linkistä.