Karhusaaren huvila

PRO KARHUSAARI -KUNTALAISALOITE

Aloitteen julkaisi Karhusaaren taidekeskuksen taiteilijat 22.1.2019 vastaperustetun Pro Karhusaari ry:n puolesta. Tämän jälkeen kuntalaisaloitetta on hallinnoinut Karhusaaren kulttuurihistoriallisia arvoja, rakennusten kunnostusta ja käyttöönottoa ajava Pro Karhusaari ry. Aloite luovutettiin 25.10.2021 Espoon kaupungille. Aloite on eniten Espoossa osallistujia kerännyt aloite. Karhusaaren kaupunkimaatilan suojelemista ja rakennusten kunnostamista kannattaa kaikkiaan 5 889 osallistujaa. Yhdistys jää odottamaan, että kaupunki avaa keskustelun ja aloittaa yhteistyön espoolaisten asukkaiden, yhdistysten ja yritysten kanssa ainutlaatuisen kulttuuriperinnön kunnostamisesta ja käyttöönotosta. 

https://www.lansivayla.fi/paikalliset/4331168

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000008342630.html

Tutustu aloitteeseen oheisen linkin kautta

Kuntalaisaloite tehtiin kahdesta tärkeästä syystä:

  • vastustamaan kaavan avaamista massiiviselle uudisrakennukselle
  • edistämään alueen rakennusten kunnostamista ja monipuolista käyttöä 

Taiteilijoiden aloitteessa mainitsema suojelukaava ei ole vaarassa. Sen sijaan virkistyskaavan avaaminen uudisrakentamiselle on edelleenkin mahdollista. Välitön uhka on talousrakennusten rapistuminen purkukuntoon. 

Pro Karhusaari -kuntalaisaloitteen sisältö

Espoon viimeisimpiin rakentamattomiin ranta-alueisiin kuuluva Karhusaari on tärkeä ulkoilu- ja virkistyspaikka. Se on myös pääkaupunkiseudun ainoa ehjänä säilynyt kaupunkimaatilakokonaisuus. Ainutlaatuisen alueen rakennukset ja maa-alueet muinaishautoineen suojeltiin kaavalla 1990-luvulla, jotta sen kulttuurihistorialliset ja luontoarvot säilyisivät jälkipolville. 

Tämä suojelukaava on Karhusaaren olemassaolon tae. Jos voimassa oleva suojelukaava puretaan, on Karhusaari mahdollista pilkkoa osiin, vuokrata tai myydä aluetta voimakkaasti muokkaaville rakentajille. Se mahdollistaisi yksityisille tai kaupallisille toimijoille suuretkin rakennushankkeet ilman rajoituksia. Suojelukaavan purkamisen jälkeen myös Karhusaaren rakennukset menettäisivät historiallisen arvonsa, kun ne nykyaikaistetaan palvelemaan vaativan toimijan tarpeita. Kuinka monta luonnonkaunista ja historiantäyteistä aluetta meillä on vielä varaa menettää?

Espoon kaupunki pyrkii lisäämään Karhusaaren alueen toiminnallisuutta. Kuntalaisaloitteella halutaan edistää Karhusaaren alueen ulkoilmatoimintaa ja rakennusten monipuolista käyttöä nimenomaan siten, että suojelukaavaa noudatetaan, alueen kulttuurihistoriallista identiteettiä kunnioitetaan ja olemassa olevien rakennusten rakenteelliset rajoitteet huomioidaan. Alueen miljöö vanhoine rakennuksineen ja puutarhoineen kaipaavat kiireisesti kunnostamista, mutta alueen linjauksien on oltava ensisijaisesti kulttuuripoliittisia eikä elinkeinopoliittisia päätöksiä. Suojelukaavan on oltava suunnitelmien lähtökohta ja perusta. 

Espoon Karhusaari on säilytettävä ainutlaatuisena ja arvokkaana luonto- ja kulttuurihistoriallisena kohteena suojelukaavan mukaisesti.

Read Pro Karhusaari initiative in English here.

Karhusaaren kehittäminen

Yhdistyksen tavoitteena on, että alue kokonaisuutena säilyy Espoon kaupungin omistuksessa ja hallinnassa – kuntalaisten käytössä. Yhdistys edistää olemassa olevien rakennusten kunnostamista vanhaa kunnioittaen, rakenteelliset rajoitukset huomioiden ja olemassa oleva kaava säilyttäen. Mikäli sinulla on ehdotuksia Karhusaaren palvelujen, toiminnan ja saaren rakennusten kunnostamiseksi, ota yhteyttä sähköpostitse ja kerro ideastasi meille. Ideat koostetaan kokonaisvaltaiseksi ehdotukseksi kaupungille.

PRO KARHUSAARI -KUNTALAISALOITE

Yhdistys ylläpiti Pro Karhusaari -kuntalaisaloitetta. Aloitteeseen voi tutustua: https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/6610

Yhdistys ylläpiti Pro Karhusaari -kuntalaisaloitetta. Aloitteeseen voi tutustua tästä linkistä.