Työ Karhusaaren hyväksi jatkuu – osallistu Pro Karhusaari-kuntalaisaloitteeseen!

Moni espoolainen hieraisi silmiään joulun alla 2018 lukiessaan lehdestä Karhusaaren jättimäisestä Lastenmaailmasta. Hanke jäi tuolloin pöydälle. Moni uskoi, ettei suunnitteluvarausta hyväksytä kunhan ekyn valtuutetut perehtyvät tarkemmin Karhusaaren kulttuuriperintöön. Mahdoton kuitenkin toteutui: ekyn valtuutetut myönsivät 7.1.2019 varauksen hankkeelle, joka vaatii kaavan avaamisen. Saaren sisäosat jäisivät noin 8 000 neliön uudisrakennuksen alle. Erittäin arvokkaiksi määritellyt luontokohteet tuhoutuisivat ja historiallisen maatilakokonaisuuden talousrakennukset purettaisiin. Vain rantaraitti jäisi kuntalaisille. Suunnitteluvarauksen myöntäminen aiheutti surua ja huolta ihmisissä yli kuntarajojen.

Kuntalaiset perustivat poliittisesti sitoutumattoman Pro Karhusaari -kansalaisliikkeen estämään tämän tuhon 11.1.2019. Pari päivää myöhemmin julkaistiin samanniminen kuntalaisaloite, jolla edistetään Karhusaaren alueen ulkoilmatoimintaa ja rakennusten monipuolista käyttöä olemassa olevan kaavan mukaisesti. Alueen kulttuurihistoriallista identiteettiä ja luontoa kunnioittaen.

On täysin tämän puolitoistavuotisen kansalaistoiminnan ansiota, ettei Lastenmaailma-hanke saanut toteutua kaikessa hiljaisuudessa. Meitä asukasaktiiveja on jo 4 733 (allekirjoittaneiden määrä 10.6.2020). Valtuutetuista tukensa taisteluumme ovat antaneet: Leena Luhtanen SDP, Johanna Karimäki Vihr., Liisa Kivekäs SDP, Kari Uotila ja vasemmiston valtuustoryhmä, RKP:n valtuustoryhmä puheenjohtaja Christina Gestrinin lausunnolla sekä Markku Sistonen SDP. 

Lastenmaailma luopui toukokuussa hankkeesta. Luontoselvitys ei mahdollistanut suurisuuntaista rakentamista. Kaupunginjohtaja Mäkelä totesi infossaan 28.5. alueen jatkokehittämisen olevan edelleen mahdollista. 8.6. Mari Anthoni Vihr. ja Henna Partanen Vihr. tekivät Karhusaaren valtuustoaloite suunnitelman laatimisesta yhteistyössä asukkaiden ja alueen toimijoiden kanssa rakennusten kunnostamiseksi. Sen pääsisältö on lähes sama kuin Pro Karhusaaren kehityssuunnitelma. Tosin valtuustoaloitteesta puuttuu vaatimus kaavan säilyttämisestä ennallaan.

Ei anneta Karhusaaren jäädä valtuuston varaan! Se on hyvä tuki asukasaktivismille, mutta nyt on aika suojella Karhusaari lopullisesti! Kun kuntalaisaloitteen takana on 2 % espoolaisista, kaupungin on pakko ottaa kantaa kuntalaisaloitteeseen. Enää puuttuu noin 1 000 nimeä. Pro Karhusaari uskoo espoolaisiin ja espoolaisten haluun osallistua kaupunkinsa virkistysalueiden suunnitteluun ja kehittämiseen.

Allekirjoita sinäkin ja jaa aloitetta läheisillesi ja ystävillesi. Tehdään Karhusaaresta esimerkki siitä, kuinka kuntalaiset voivat itse vaikuttaa Espoo tarina -strategian mukaisesti. Myös alle 18-vuotiaat voivat osallistua. Kunnan asukkaiden lisäksi osallistua voivat myös yhteisöt, laitokset ja säätiöt, joiden kotipaikka sijaitsee Espoossa.

Pro Karhusaari ry.

Julia Weckman, puheenjohtaja

Hanna Maylett, varapuheenjohtaja

Ulla Kuusimäki, tiedottaja, yhdistyksen sihteeri

Linkki Pro Karhusaari kuntalaisaloitteeseen:

https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/6610