Länsiväylä 2.12.2019: Lastenmaailma pitää kiinni Karhusaaresta suurhankkeen paikkana – Mittavien luontoselvitysten tulkinta vielä kesken

Lastenmaailma-hankkeen puuhamiehet selvensivät suunnitelmiaan Karhusaaren rakentamisesta kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaostolle maanantaina.

– He sanoivat, että Karhusaari on ykköspaikka ja jos tämä ei etene, niin etsivät paikan jostain Helsingistä tai muualta, kertoo jaoston puheenjohtaja Markku Markkula (kok.).

Lastenmaailma-yhdistys haluaa rakentaa Sinebrychoffin vanhaan huvilaympäristöön lastenkulttuurikeskuksen. Tilantarve on 10 000 neliötä, ja hankkeen kustannusarvio noin 60 miljoonaa euroa.

Markkula suhtautuu hankkeeseen varovaisen myönteisesti.

– Hanketta esitteli vakuuttava neljän hengen delegaatio. Tekeillä on esisuunnittelu ja mukana osaavia ihmisiä, Markkula kertoo.

– Koko rahoituskuvio on tietenkin auki. Helpottaisi, jos tietäisi, miten heidän on tarkoitus pyörittää käyttöpuolta.

Markkulan mukaan hanke kaipaisi avoimuutta niin, että kaupungin virkamiehet ja päättäjät saisivat käsityksen siitä, mikä olisi Karhusaaren tulevaisuus tällä ratkaisulla.

Markkulan mukaan kaupungin olisi hyvä saada alueen asemakaava ensi vuoden aikana luonnosvaiheeseen.

– Kauhukuva on se, että asiaa (Karhusaaren kohtaloa) pallotellaan kymmenen kaksikymmentä vuotta niin, että rakennukset rapistuvat ja sitten tulevat päättäjät päättävät rakentaa paikalle toimistotaloja, Markkula sanoo.

Jaoston jäsen Mari Anthoni (vihr.) on suhtautunut Karhusaareen hankeen paikkana kriittisesti alusta lähtien. Maanantainen väliraportti ei muuttanut asiaa.

– En usko toimijoihin, sisältöön enkä rahoitukseen, Anthoni sanoo.

– Heillä on ollut vuosi aikaa, mutta mitään konkretiaa ei ole. Oman tiedotteen mukaan he ovat saaneet kerättyä 60 000 euroa. Miten he tempaisisivat vuodessa 60 miljoonaa euroa?

Anthonin mukaan lastenkirjaston voisi rakentaa vaikkapa Espoonlahden alueelle tai Leppävaaraan.

– Pelottaa, että alue tuhotaan. Tuhottuja kallioita ei saa takaisin. Pelottaa myös taloudelliset riskit, mitä tästä voi tulla kaupungille. Liikennemäärät ja pysäköintijärjestelytkin mietityttävät.

Espoon kaupunkisuunnittelukeskus on teettänyt Karhusaaren luonto- ja kulttuuriarvoista syksyn aikana kaksi selvitystä. Selvityksiä ei kuitenkaan ole toimitettu jaostolle.

– Tarvitsemme kaupungin puolelta omat arkkitehtiarvioijat, jotka miettivät, mitä selvitykset tarkoittavat ja mihin (uutta) voidaan sijoittaa, Markkula sanoo.

Lastenmaailmalle myönnetty suunnitteluvaraus jatkuu ensi vuoden loppuun.

Katja Riihola / Länsiväylä