HS 9.12. mielipidekirjoitus: Elämyspuisto tuhoaisi Karhusaaren

Nyt Karhusaari on arvokas henkireikä kaupunkilaisille.

Karhusaari Sinebrychoff-huviloineen ansaitsee keskustelua. Millä perusteilla Espoon kaupunki on myöntänyt suunnitteluvarauksen Lastenmaailma-hankkeelle? Sitä ajetaan nyt konsultin ja mainostoimiston voimin. Asialla on Espoon kaupunginhallituksen alainen elinkeinojaosto.

Lastenmaailma olisi turisti- ja elämyskohde, joka muuttaisi rauhallisen Karhusaaren miljöön huvipuistoksi ja rahastuskohteeksi, tuhoaisi hienon huvilan sisätilat ja mylläisi ympäristön. Varaus tarkoittaa neljän hehtaarin alueen valtaamista ja puolta miljoonaa tavoiteltua kävijää.

Hanke tuhoaisi sen, mistä Karhusaari on syntynyt, mitä se on ollut ja on. Nyt Karhusaari on arvokas henkireikä kaupunkilaisille. Huvilassa on vuosien varrella järjestetty hienoja konsertteja, ja harrastajakalastajat käyttävät sen rantoja.

Eikö ”Lastenmaailma” Karhusaaressa voisi tarkoittaa sitä, että perheet voivat tulla sinne retkeilemään, kalastamaan, uimaan sekä tutustumaan luontoon?

Työskentelin aikoinaan Sinebrychoffin huvilassa Karhusaaressa professori Olli Kivisen arkkitehtitoimistossa. Myöhemmin toimin tutkimusprofessorina VTT:n maankäytön laboratoriossa ja Teknillisen korkeakoulun yhdyskuntasuunnittelun tutkimus- ja koulutuskeskuksen johtajana. Olen siis asiantuntija, joka tuntee Karhusaaren.

Vanhoille arvokkaille rakennuksille olisi aina löydettävä sopivaa käyttöä. Karhusaaressa on kysymys vanhan kartanomiljöön säilyneestä osasta, jolla on sekä kulttuuri- ja rakennushistoriallisia arvoja että luonto­arvoja. Karhusaari on myös osa Suomessa vaikuttaneiden ansioituneiden yrittäjien hienoa historiaa.

Koko Lastenmaailma-konsepti on paikkaan nähden vääränlainen. Se tuhoaa paikan edustamat arvot ja merkitykset. Elämyspuistolla ei pidä turmella hienoa kohdetta.

Hilkka Lehtonen

Espoo

Mielipidekirjoitus HS:n sivuilla