HS Espoo 20.5.2020: Moderni uimasermi säikäytti asukasaktiivit Espoossa: 1960-luvun klassiset uimakopit raivattiin alta pois

Karhusaaren uimarannan vanhat pukukopit saivat väistyä modernien sermien tieltä. Samalla heräsi kuitenkin huoli alueen historiallisen arvon säilyttämisestä.

KARHUSAAREN uimarannan puiset pukukopit ovat poissa. Niiden tilalle ovat ilmestyneet ilmeeltään huomattavasti aiempia koppeja modernimmat sermit.

Puukopit olivat kiistämättä todella huonossa kunnossa, ja jotain oli tehtävä. Uudistusta ei kuitenkaan ole otettu vastaan pelkillä kiitoksilla.

Modernit sermit ovat aiheuttaneet keskustelua Karhusaaren historiaa vaalivien keskuudessa, kertoo Pro Karhusaari -yhdistyksen tiedottaja Ulla Kuusimäki.

Kuva: Julia Weckman

Yhdistys olisi toivonut Karhusaaren uimarannalle koppeja, jotka sopisivat historialliseen ympäristöön.

”Ne eivät vain sovi sinne, ne ovat ihan hurjan näköiset”, Kuusimäki harmittelee uusia sermejä.

Ensin Karhusaari-aktiivit pettyivät, kun huomasivat puukoppien kadonneen lopputalvesta. Uudestaan he pettyivät nyt keväällä nähdessään, mitä puukoppien tilalle asennettiin.

Pro Karhusaari -yhdistys toivoi, että olisi voinut olla mukana uudistuksen suunnittelussa. Se olisi halunnut etsiä yhdessä kaupungin kanssa ratkaisua, joka olisi käytännöllisyyden lisäksi ollut historiallisesti arvokkaaseen ympäristöön sopiva.

Nyt asennetut valkoharmaat sermit ovat samanlaiset kuin monella muullakin rannalla, kuten Westendin uimarannalla.

Kuva: Jatta Salmi

PRO KARHUSAARI kannattaa Karhusaaren kulttuurihistoriallisia arvoja ja suojelukaavan ylläpitämistä. Se ottaa aktiivisesti osaa Karhusaarta koskeviin keskusteluihin. Yhdistys ei halua vain valittaa, vaan käydä kaupungin kanssa rakentavaa keskustelua, Kuusimäki korostaa.

”Me emme halua vastakkainasettelua.”

Vanhat pukukopit on viety jo pois, mutta asia ei jää yhdistyksen osalta tähän. Keskustelussa nousi nopeasti esiin ajatus joukkorahoituksesta, jonka turvin kaupunkilaiset voisivat yhdessä hankkia uudet kopit. Kuusimäki kertoo ryhtyvänsä nyt selvittämään aktiivien ja kaupungin yhteistyön mahdollisuutta.

KYSYMYS muutamasta puisesta uimakopista saattaa tuntua vähäpätöiseltä, mutta Karhusaaressa pelissä on paljon muutakin. Taustalla on kysymys alueen tulevaisuudesta ja historian vaalimisesta.

”On hirveän monien ihmisten pelko, että tästäkö nyt alkaa se Karhusaaren muodonmuutos”, Kuusimäki sanoo.

Merellisen ulkoilun ulkoilupäällikkö Tapani Kortelainen Espoon kaupungilta sanoo ymmärtävänsä aktiivien huolen.

”Mutta tämä ei ole mikään ensimmäinen askel Karhusaaren muuttamiseen, ainakaan liikuntapalvelujen osalta”, hän sanoo.

Puiset kopit oli rakennettu 1960-luvulla, eikä niiden piirustuksiakaan löytynyt enää. Kopit olivat niin lahot, ettei kunnostaminen tullut kysymykseen. Koppien huono kunto ei ollut jäänyt uimareiltakaan huomaamatta.

”Ei ole mukava mennä sellaiseen mätään, homeiseen kopperoon”, Kortelainen toteaa.

Hän kertoo saaneensa vanhoista kopeista runsaasti palautetta. Välillä sellaistakin, joka sai korvat punaisiksi.

”Sain äärettömän paljon palautetta, että miten on mahdollista, että täällä on tällaiset vanhat kopit ja tuohon Westendin uimarannalle rakennettiin hienot uudet sermit.”

UUDISTUKSELLE oli siis selvästi tarvetta ja kysyntää. Muilta rannoilta sermeistä on saatu positiivista palautetta, joten toisenlainen palaute Karhusaaresta tuli vähän kuin puun takaa, Kortelainen sanoo.

Hän kertoo, että on keskustellut asiasta yhdistyksen edustajan kanssa hyvässä hengessä ja että kaupunkilaisten kaupunkilaisten aktiivisuus on tervetullutta.

Kaupungin tietojen mukaan Karhusaaressa rauhallinen paikka ja ovelliset kopit houkuttelivat paikalle myös paljon niitä, joilla uiminen ei ollut päällimmäisenä mielessä. Kopeista löytyi joka kesä huumeneuloja, Kortelainen sanoo. Ovettomien sermien toivotaan rauhoittavan tilannetta.

Yhdistyksen toive joukkorahoituksella hankittavista puukopeista on ulkoilupäällikön mukaan silti toteutettavissa.

”Kyllä se varmasti on ihan mahdollista”, Kortelainen sanoo.

”Kunhan ne sitten soveltuvat Karhusaareen ja ovat turvallisia.”

Linkki juttuun HS Espoon sivuilla:

https://www.hs.fi/kaupunki/espoo/art-2000006513891.html